Event type
Annan
Introduktionsmöte för internationell personal: support services for researchers

2022-05-20 9:30 - 11:30 Add to iCal
Campus Solna
Location
Ragnar Granit, Solnavägen 9, (Biomedicum) och online via Zoom
Lead

En kort introduktion på engelska till stödtjänster för forskare vid Karolinska Institutet

Content

Mer information och registrering på den engelska sidan

Kontakt

Event type
Föreläsningar och seminarier
Aktuella karriärmöjligheter på Life Science branschen

2022-05-17 15:00 - 16:00 Add to iCal
Online
Location
Zoom
Lead

Kom och lyssna på Randstad Life Sciences som ska prata om hur den nuvarande arbetsmarknaden ser ut för forskare och berätta mer om olika typer av roller inom Life Science branschen.

Content

Målgrupp

Masterstudenter, Doktorander, Postdoktor

Datum 

17 maj, 15.00-16.00

Talare

Randstad Life Sciences - Bemanningsföretag och rekryteringsföretag 

Värd

Detta evenemang arrangeras av KI Karriär Service och Randstad Life Sciences

Anmälan

Anmäl dig här

 

Kontakt

Event type
Föreläsningar och seminarier
Careers Outside Academia

2022-05-16 till
2022-05-17 Add to iCal
Campus Solna
Location
Digitally via Zoom and Lecture hall Ragnar Granit, Solnavägen 9, Solna
Lead

PhD, postdoktor, och nu?

Letar du efter möjliga karriärvägar? Ta chansen att träffa människor som lämnade akademiska vägen och hittade sina drömkarriärer. Låt dig inspireras och ställ eventuella frågor!

Content

Målgrupp

Postdoktor

Datum

16 maj, 15.00 - 17.00 (Zoom) 

17 maj, 15.00 - 17.00 (Ragnar Granit, Biomedicum, Solna + Zoom)

Talare

TBA

Värd

Detta evenemang arrangeras av Karolinska Institutet Postdoc Association (KIPA)

Anmälan

16 may, 15.00 - 17.00. Anmäl dig här

17 May, 15.00 - 17.00. Anmäl dig här

 

Kontakt

Event type
Annan
Välkommen till KIPA:s brädspelskväll den 12 april

2022-04-12 17:00 Add to iCal
Campus Solna
Location
Biomedicum tea room, plan 10, Solnavägen 9
Lead

Karolinska Institutet Postdoc Association (KIPA) bjuder in till en brädspelskväll den 12 april 2022, i Biomedicum, med start kl. 17:00.

Content

Snacks finns, men ta gärna med egna spel och dryck.

Kontakt

Event type
Föreläsningar och seminarier
GoinGlobal - Internationellt jobbsökningsverktyg - Användarutbildning - Maj

2022-05-18 11:00 - 12:00 Add to iCal
Online
Location
Online
Lead

Funderar du på ett icke-akademiskt jobb utomlands? Kanske praktik?
Som student, doktorand, postdoc, forskare eller ny alumn vid KI har du tillgång till plattformen GoinGlobal.

Content

Mer info på engelsa sidan.

Event type
Föreläsningar och seminarier
GoinGlobal - Internationellt jobbsökningsverktyg - Användarutbildning - April

2022-04-20 11:00 - 12:00 Add to iCal
Online
Location
Online
Lead

Funderar du på ett icke-akademiskt jobb utomlands? Kanske praktik?
Som student, doktorand, postdoc, forskare eller ny alumn vid KI har du tillgång till plattformen GoinGlobal.

Content

Mer info på engelsa sidan.

Event type
Annan
KI Academia-Industry Network: Datadelning, bearbetning och kontroll i samarbete med industrin

2022-04-26 12:00 - 13:30 Add to iCal
Online
Location
Online
Lead

Välkommen till KI Academia-Industry Network!
Ämne: Datadelning, bearbetning och kontroll i samarbete med industrin

Content

Mer info och anmälan på engelska sidan.

Kontakt

Publicerad: 2022-03-25 10:04 | Uppdaterad: 2022-03-25 12:27

Ioannis Zerdes tilldelas nytt onkologistipendium för forskning inom bröstcancer

Maria Ekholm, överläkare i onkologi vid Länssjukhuset Ryhov, och Ioannis Zerdes, ST-läkare inom onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset samt forskare vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet, får Pfizers och Svensk Onkologisk Förenings (SOFs) nyinstiftade forskningsstipendium inom onkologi för postdoktorer. Stipendiet på 200 000 kronor delades ut den 24 mars vid årets onkologidagar i Uppsala.

Ioannis Zerdes iklädd kavaj och randig skjorta håller i ett diplom.
Ioannis Zerdes, PhD vid institutionen för onkologi-patologi. Foto: Jan Torbjörnsson

Pfizers och Svensk Onkologisk Förenings (SOFs) nyinstiftade onkologistipendium syftar till att stimulera fler medlemmar att fortsätta forska efter disputationen för att främja translationell och klinisk cancerforskning. Maria Ekholm och Ioannis Zerdes är först ut att tilldelas detta stipendium för deras respektive forskning inom bröstcancer.

En postdoktor är en tidsbegränsad forskningstjänst efter disputationen och är till för att den nydisputerade forskaren ska ha möjlighet att bygga en egen forskningsprofil. Translationell forskning innebär att resultat från experimentell forskning överförs till vården för att ge patientnytta, eller att iakttagelser eller problem i vården ger upphov till nya forskningsidéer.

– Cancerforskning är ett högprioriterat område för Svensk Onkologisk Förening. För att utveckla kunskap och metoder som är av betydelse för våra patienter behövs fler forskande läkare som kan kombinera sin kliniska tjänst med forskning. Vår förhoppning är att de av våra forskande medlemmar som från och med i år tilldelas stipendiet ska kunna prestera ännu bättre forskning, säger Signe Friesland, ordförande i Svensk Onkologisk Förening.

- Forskning ligger till grund för utvecklingen av nya behandlingar och vi är mycket glada över att kunna samverka med SOF genom att stödja satsningen på framtidens cancerforskare, säger Daniel Nyqvist, medicinsk rådgivare på Pfizer.

Ioannis Zerdes – immunologiska och genetiska biomarkörer för preoperativ behandling vid HER2-positiv bröstcancer

Ioannis Zerdes forskning inriktar sig på att studera faktorer som kan förklara varför behandlingseffekten på individnivå varierar mellan olika behandlingar av bröstcancer. Ett exempel är HER2-positiv tidig bröstcancer och neoadjuvant behandling. Detta är en preoperativ behandling som kan ges före kirurgi för att om möjligt få bort all cancer och göra operationen lättare. Fördelen med neoadjuvant behandling jämfört med adjuvant behandling som ges efter operation för att skydda mot återfall, är att man direkt kan se om den valda behandlingen har effekt.

Ioannis Zerdes arbetar nu med att etablera en translationell substudie som ska analysera biologiskt material från den svenska randomiserade neoadjuvanta fas 2-studien PREDIX HER2. Studien har visat att en ny behandling vid bröstcancer med en antikropp kopplad till ett cytostatikum, en så kallat antikropp-läkemedelskonjugat (ADC) ger lika bra effekt som tidigare kombination, men med färre biverkningar. Syftet med Ioannis Zerdes nya forskningsprojekt (De-escalating neoadjuvant chemotherapy in early HER2-positive breast cancer through insights in tumor-immune microenvironment) är att se om det går att identifiera behandlingsprediktiva och även prognostiska biomarkörer för att kunna avgöra om en behandling kommer ha effekt. Metoder som kommer användas, och där celler undersöks från ett vävnadsprov, är sekvenserings- och proteinbaserade multiplexmetoder. Samspelet bland tumörcellerna, immunmikromiljön och genetisk heterogenitet kommer att utforskas med målsättningen att kunna ge individbaserade behandlingar som både förbättrar behandlingsutfallet och samtidigt ger så få biverkningar som möjligt.

– Jag känner en oerhörd tacksamhet och ära att tilldelas detta nya stipendium. Detta innebär ett mycket värdefullt bidrag för mig som nyligen disputerad både vad gäller att fördjupa mina kunskaper och knyta nya kontakter för min fortsatta forskning. Närmast detta nya projekt där jag med hjälp av nya immunologiska och genetiska metoder kommer analysera det insamlade biologiska materialet från studien PREDIX HER2. Genom att undersöka faktorer som kan förklara behandlingsresultaten på individnivå är förhoppningen att dessa nya kunskaper ska bidra till än bättre och mer individbaserade behandlingar för patienter med bröstcancer, säger Ioannis Zerdes.

Prisutdelningen skedde den 24 mars på onkologidagarna som arrangeras av Svensk Onkologisk Förening och som i år hölls i Uppsala den 22 till 24 mars.

Om Ioannis Zerdes

Ioannis Zerdes är ST-läkare inom onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Sedan 2016 ingår han i professor Jonas Berghs forskargrupp vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska institutet. Våren 2020 disputerade Ioannis Zerdes, med en avhandling om rollen av immunologiska checkpoints PD-L1/PD-1 samt tumörinfiltrerade lymfocyter (TIL) som prediktiva och prognostiska markörer vid bröstcancer. Efter sin disputation kombinerar Ioannis Zerdes sitt kliniska arbete med en forskningstjänst på KI som postdoktor under ledning av docent Theodoros Foukakis och professor Jonas Bergh.

Event type
Annan
International Staff onlinemöte: Useful facts for international staff - 25 mars

2022-03-25 15:00 - 16:00 Add to iCal
Online
Lead

Välkommen till detta interaktiva onlinemöte med en kort introduktion till svenska myndigheter:
- migrationsfrågor
- personnummer
- kurser i svenska etc.

Content

För mer information och anmälan, se den engelska sidan.

Kontakt

Publicerad: 2022-03-15 13:10 | Uppdaterad: 2022-03-15 14:36

Över en miljon läsare under KI:s första år med The Conversation

Dekorativ bild
Foto: Getty Images

Forskare vid Karolinska Institutet nådde 1,3 miljoner internationella läsare med artiklar skrivna för den London-baserade nyhetsplattformen The Conversation förra året. Runt 50 forskare medverkade också i deras digitala workshops i populärvetenskapligt skrivande och pitchande. ”Jag har funnit det otroligt givande och hoppas att fler KI-forskare tar chansen,” säger postdoktor Alessondra Speidel.

Vid årsskiftet 2021 blev KI medlem i The Conversation, som är en internationell nyhetssajt där akademiker själva skriver artiklar inom sina expertområden. Under det första året skrev 15 forskare 17 artiklar som återpublicerades av medier i länder som Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Sydafrika och Singapore.

Ämnena varierade från hur våra gener delvis avgör hur ofta vi bajsar till nya upptäckter om hur man kan förutsäga Alzheimers sjukdom. Covid-relaterade artiklar fick många läsare, liksom forskning om fördelarna med tupplurar i en tid då många av oss arbetade hemifrån.

Postdoktor Alessondra Speidel och Richelle Duque Björvang, vid tiden doktorand, skrev båda artiklar. Alessondra deltog först i en workshop om att hitta nyhetspotentialen i den egna forskningen och lära sig skriva populärvetenskapligt, vilket arrangerades av redaktörer från The Conversation. Hon skrev därefter två förklarande artiklar om vaccinutveckling i ett försök att motverka missförstånd om innehållet i covid-vaccinerna. Richelle å andra sidan pitchade med hjälp av KI:s kommunikationsavdelning en artikel om sin egen studie, som kopplade exponering för giftiga kemikalier till färre ägg i kvinnors äggstockar.

Sätt att motverka felaktig information

Personalporträtt Biomedicum
Alessondra Speidel. Foto: Johannes Frandsén.

– Båda mina idéer uppkom efter interaktioner med anti-vaxare under pandemin. Att se mängden av desinformation i omlopp fick mig att vilja engagera mig i vetenskapskommunikation för att säkerställa att människor hade tillgång till rätt information, säger Alessondra Speidel.

Hittills har Alessondras artiklar lästs nästan 150 000 gånger och återpublicerats av 12 nättidningar. Exponeringen ledde även till att hon blev intervjuad av en journalist från National Geographic och tillfrågad om ett jobb för TikTok i syfte att bekämpa desinformation inom medicinsk vetenskap (vilket hon tackade nej till).

– Jag blev glatt överraskad över hur många som läste mina artiklar, det var många fler än för någon av mina vetenskapliga artiklar. Det gav mig också något som jag kunde dela med mina vänner och familj och använda för att prata om forskning med personer utanför forskarsamhället, säger hon.

Lärorik erfarenhet

Richelle Duque Björvang
Richelle Duque Björvang. Foto: Ben Libberton.

Både Alessondra och Richelle beskriver den redaktionella processen som ”en lärorik erfarenhet”.

– Det var definitivt annorlunda än akademiskt skrivande. Redaktören sa åt oss att föreställa oss att vi skrev för en utbildad 16-åring. Det tvingade oss att tänka efter hur vi kunde uttrycka vårt budskap i enkla termer som skulle tilltala en bred publik, säger Richelle Duque Björvang.

Richelles artikel, som hon skrev tillsammans med doktoranden Jasmin Hassan och docent Pauliina Damdimopoulou, återpublicerades av 11 nättidningar, inklusive Metro och The Indepedent i Storbritannien, och var bland den månadens mest lästa artiklar.

– Det hade också fördelen att det bidrog till att främja samarbete och gemenskap mellan mina medförfattare och mig – vi tyckte det var väldigt roligt, säger Richelle.

Både Alessondra och Richelle rekommenderar andra forskare att testa.

– Det är ett jättebra sätt att nå ut med din forskning till personer utanför din egen professionella krets, att vara en del av ett större samtal, säger Richelle.

Alessondra tillägger:

– Jag uppskattar verkligen att KI erbjuder denna möjlighet. Jag tycker att alla forskare borde vara engagerade i att kommunicera vetenskap och motverka felaktig information – och The Conversation är en utmärkt plattform för att göra det. 

Pitcha en artikel eller delta i en workshop

Är du intresserad av att skriva för The Conversation? Kontakta KI:s kommunikationsavdelning på the-conversation@ki.se för mer information, eller pitcha redaktörerna direkt. Du kan också anmäla dig till en kommande workshop:

Subscribe to Postdoktor