Föreläsningar och seminarier Samtal om rymdforskning: Science Today – an exploration of space

2022-09-16 18:00 - 20:00 Add to iCal
Annan Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Gamla Stan
Dekorativ bild av rymden.
Region NGC 3324 i Carinanebulosan. Foto: Nasa

Ett samtal om aktuell rymdforskning, modererat av Olof Somell, projektledare på Nobel Prize Museum. Julien Record, postdoktor vid Karolinska Institutet, kommer att presentera sin forskning om tyngdkraftens roll på immunförsvaret. Tillsammans med kollegor från KTH och SU kommer han att samtala om samtida forskning inom området.

Personalporträtt Biomedicum
Julien Record. Foto: Johannes Frandsén

Julien Record

Under kvällen kommer Julien Record, postdoc vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi presentera sin forskning. Julien forskar på tyngdkraftens roll på immunförsvaret. Han arbetar som postdoc i immunbristgruppen (Lisa Westerberg lab). Huvudsakliga forskningsintressen är mekanismer för cellcytoskelettdynamiken och hur den styr immuncellers funktioner i hälsa och sjukdom. Han är särskilt intresserad av dysreglering av immunceller som leder till immunbristsjukdomar och på senare tid, gravitationens roll på immunsystemet. 

Kvällens schema

17.00 DJ Evelina Nässén
18.00 Samtal på scen
18.45 Diskussioner
19.00 Nätverkande mingel och DJ Evelina Nässén

Innan och efter samtalet är man välkommen att besöka våra utställningar samt Bistro Nobel för ett glas bubbel eller tilltugg.

Science Today

Science Today tar temperaturen på vetenskap 2022 och bjuder in till en ny slags afterwork/after school. Här får doktorander och postdoktorander  chansen att presentera sin forskning på scen. Efter samtalen fortsätter vi med ett nätverkande mingel i baren och musik som stimulerar hjärnan!

Konceptet blickar in i vetenskapens värld och skapar ett tillfälle för doktorander, forskare och andra entusiaster med intresse för vetenskaplig forskning att träffas och diskutera.

Efter vårt första möte Komplexiteten i hjärnan kommer vi nu att dyka djupare in i rymdens oändlighet. Var befinner sig rymdforskningen idag?

Nobelpris om rymden har gått från det allra största till det allra minsta. Från frågan om hur stjärnor föds och lyser, till de minsta partiklar som korsar jorden. Fysikpristagarna från 2019, Michel Mayor och Didier Queloz, upptäckte den första exoplaneten – en planet utanför vårt solsystem – som kretsar kring en stjärna av soltyp. Sedan dess har över 4 000 exoplaneter hittats i Vintergatan. 2020 års Nobelpris i fysik gick till upptäckter om ett av universums sällsammaste fenomen i rymden, svarta hål. Roger Penrose visade att den allmänna relativitetsteorin leder till att svarta hål kan bildas och Reinhard Genzel och Andrea Ghez upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp närmast mitten av vår galax. Ett supermassivt svart hål är den enda i dag kända förklaringen.

Obs! Kvällens program sker på engelska. Efter samtalet på scen fortsätter kvällen med ett nätverkande mingel, ett bra tillfälle för nya idéer och kontakter att ta form.

Biljetter

Biljett krävs. Du köper dem på Nobel Prize Museums hemsida.