Annan KI i Almedalen 2022
2022-07-07 Add to iCal

Årets Almedalsvecka genomförs under fem dagar, 3–7 juli. Från Karolinska Institutet medverkar flera forskare i seminarier, föreläsningar och paneldebatter. Här är hela listan på evenemang där KI deltar.
Programpunkter med KI-medverkande
Sällan har vårdplatsbristen inom akutsjukvården varit en så angelägen samhällsfråga. Aldrig tidigare har akutsjukvårdens kapacitet varit så avgörande. Kan en virtuell vårdmodell, där patienter som tidigare vårdats inneliggande på akutsjukhus istället vårdas i hemmet, vara lösningen?
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen/Dagens Medicin"
Deltagare från KI: Göran Stiernstedt, ordf. Karolinska Institutet.
Det är ofta brist på blod. Det är inte konstigt, eftersom Sverige genomför fler blodtransfusioner än många jämförbara länder. Det finns en transfusionsstrategi framtagen av Svenska Blodalliansen som både innebär hushållning av blod och bättre patientkvalitet. Nu behöver den implementeras!
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, "Folkhälsodalen, lokal Tanken"
Deltagare från KI: Agneta Wikman vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik.
Att var ung vuxen i Sveriges hårda sociala klimat och om den ständigt växande psykiska ohälsan bland unga. Statistiskt sätt drabbas var fjärde person någon gång under sin livstid av någon form av psykisk ohälsa. Trots statistiken är det fortfarande ett extremt tabubelagt ämne.
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "E 31"
Deltagare från KI: Ullakarin Nyberg vid institutionen för fysiologi och farmakologi.
Läs mer om panelsamtalet på Almedalsveckans webbplats.
Ledsen för det mesta, sömnproblem nästan varje dag, oro och ångest. En verklighet för många barn och unga. Vad kan orsakerna bakom problemen vara och på vilket sätt kan vi stärka ungas välbefinnande?
Plats: Strandgatan 14, Gotlands museum, "Bildstenshallen"
Deltagare från KI: Christina Dalman vid institutionen för global folkhälsa.
Den palliativa vården i livets slutskede kan ske i patientens hem, på hospice eller på onkologiska/palliativa vårdavdelningar. Enligt det palliativa registret i Sverige har vi ännu inte fullgod symtomlindring ens sista levnadsveckan. Hur intensiv är diskussionen om frivillig dödshjälp?
Plats: Söderväg 3a, Blå Station, "Plan 2"
Deltagare från KI: Niels Lynöe vid institutionen för lärande, informatik, management och etik.
Vård efter behov är en princip som också kan beskrivas som sjukast först och som de flesta ställer sig bakom. I praktiken är det en princip som i dag får konkurrens av andra mål som valfrihet, tillgänglighet och ökad marknadsanpassning.
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Lokal: B22 i hus B (Maltfabriken)"
Deltagare från KI: Tobias Alfvén vid institutionen för global folkhälsa.
Sverige rankas topp tre i flera välrenommerade medicinska innovationsindex. Vi borde därför ha goda förutsättningarna för att nya medicinska innovationer implementeras i hälso- och sjukvården. Men så är inte alltid fallet. Och däri ligger själva innovationsparadoxen.
Plats: Strandgatan 20, "Volare"
Deltagare från KI: Anders Gustafsson, prorektor.
Långa vårdköer och vårdplatsbrist har sitt pris och det är patienterna och hälso- och sjukvårdens personal som får betala. Vad krävs för att få regionerna att inrätta ett ändamålsenligt antal vård- och IVA-platser och öka tillgängligheten? Vad händer om förändringen uteblir?
Plats: Slottsterrassen 6, "Slottsterrassen 6, ovanför Skeppsbron"
Deltagare från KI: Claes Frostell vid institutionen för kliniska vetenskaper Danderyds sjukhus.
Trenden är tydlig, färre men värre. Spelproblemen minskar, men för de som får problem är situationen allvarligare. Skärpt spellag är på väg men räcker det? Hur tar spelbolagen ansvar och vem fångar upp den som tar en spelpaus?
Plats: Donners plats 1, Donnerska huset, "Donnerska Terrassen"
Deltagare från KI: Anders Nilsson vid institutionen för klinisk neurovetenskap.
Läs mer om panelsamtalet på Almedalsveckans webbplats.
En god folkhälsa innebär att hälsan är så god och så jämlikt fördelad som möjligt mellan olika grupper i samhället. Det övergripande målet för Sveriges folkhälsopolitik är att hälsoklyftan ska vara borta inom en generation men idag ökar klyftan. Vad krävs för att minska den
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Lokal: B22 i hus B (Maltfabriken)"
Deltagare från KI: Tobias Alfvén vid institutionen för global folkhälsa.
Anna Kiessling vid institutionen för kliniska vetenskaper Danderyds sjukhus.
EU har målsättningen att alla djurförsök ska ersättas när det är vetenskapligt möjligt. Sveriges forskningspolitik slår fast att vi ”kan bli världsledande inom alternativa metoder.” Vad krävs för att forskare ska lyckas nå målen? Vad tycker forskare, politiker och företag?
Plats: Skeppsbron 24, Joda Bar och kök, "Innergården"
Deltagare från KI: Mattias Öberg vid institutet för miljömedicin.
Nya behandlingsmetoder för sällsynta sjukdomar skapar ett stort värde både för den enskilde patienten och för sjukvården som helhet. Våren 2023 axlar Sverige ordförandeskapet i EU. Det ger en unik och viktig möjlighet att utveckla EU:s arbete framåt och sätta fokus på innovation och forskning.
Plats: Klosterbrunnsgatan 5, "Klosterträdgården
Deltagare från KI: Maria Soller vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
I spåren av pandemin har en barnrättskris uppstått på grund av skolstängningar, uteblivna rutinkontroller och vaccinationer. Hur kan innovationer hjälpa oss säkra UNICEFs arbete för att ge fler barn tillgång till livsviktiga vaccinationer och säkra barns rätt till liv och utveckling?
Plats: Donnersgatan 6
Deltagare från KI: Stefan Swartling Peterson vid institutionen för global folkhälsa.
Läs mer om panelsamtalet på Almedalsveckans hemsida.
Att läkare och hälso- och sjukvårdspersonal får möjligheter till fortbildning är en av förutsättningarna för en god och säker vård i framkant. Undersökningar visar dock att läkare ägnar allt mindre tid åt fortbildning. Behövs tydligare reglering som stöd för personalens fortbildning?
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Lokal: B22 i hus B (Maltfabriken)"
Deltagare från KI: Tobias Alfvén vid institutionen för global folkhälsa.
Hur säkra är våra läkemedel och vad gör sjukvården för att förbättra säkerheten och läkemedelsanvändningen? Varje år hämtar knappt 7 miljoner invånare i Sverige ut minst ett receptförskrivet läkemedel och även på sjukhus får patienterna nästan alltid behandling med något läkemedel.
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen Dagens Medicin"
Deltagare från KI: Synnöve Lindemalm vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik.
The COVID-19 pandemic presented an unprecedented challenge to health systems worldwide and highlighted gaps in our capacity to respond to pandemics. After a rigorous global evaluation, we now know what we need to do to prevent and handle future pandemics. The question is, will we do it?
Plats: Donners plats 6, "Sverige i världen"
Deltagare från KI: Eleni Aklillu vid institutionen för laboratoriemedicin.
Precisionsmedicin drivs av forskning och innovation, men dess utveckling och implementering kräver ett kontinuum av åtgärder i hälso- och sjukvården. Vad behöver göras och vilka investeringar krävs så att precisionsmedicin kan användas för att säkerställa en god, jämlik och effektiv cancervård?
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, "Folkhälsodalen"
Deltagare från KI: Anna Martling vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Läs mer om seminariet på Almedalsveckans webbplats.
Är sjukvård och regioner redo för de nya möjligheterna inom diagnostisering och screening som inom en snar framtid finns tillgängliga? Tidig upptäckt är en primär fråga för att personer som drabbas av Alzheimers sjukdom ska ges möjlighet till att leva ett så bra liv som möjligt.
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, "Folkhälsodalen"
Deltagare från KI: Linus Jönsson vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.
Hur kan arkitekter och fastighetsutvecklare jobba smartare för att tackla några av de stora samhällsutmaningar vår bransch står inför idag? Hur hittar vi nycklarna bakom en effektiv skissprocess med fokus på livskvalitet och hållbarhet? Och inte minst - hur kan vi bli friskare av våra bostäder?
Plats: Hästgatan 4, Vinäger
Deltagare från KI: Kerstin Brismar vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Stora förhoppningar sätts till framstegen inom avancerad precisionsmedicin. Men vad krävs för att omsätta forskningsvinningarna till klinisk vardag och göra dem tillgängliga för patienter i hela landet.
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen Dagens Medicin"
Deltagare från KI: Clara Hellner vid institutionen för klinisk neurovetenskap.
Anna Martling vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Medicinska framsteg möjliggör att sätta in insatser allt tidigare för upptäckt och behandling av sjukdomar. Men vad innebär tidig tillgång inom exempelvis precisionsmedicin, screening och kliniska prövningar?
Plats: Strandgatan 20, "Volare (vinbar)"
Deltagare från KI: Anna Martling vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Tobias Alfvén vid institutionen för global folkhälsa.
Över 70 000 svenskar har i dag väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på operation eller annan behandling i specialistvården. Vårdköerna har vuxit under pandemin och medarbetarna har slitit hårt. Hur blir kösatsningarna uthålliga? Vad krävs för att alla patienter ska bli opererade i tid?
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen Dagens Medicin"
Deltagare från KI: Caroline Hällsjö Sander vid institutionen för fysiologi och farmakologi.
Antalet anmälningar om könsstympning har ökat – varför blir det inte fler fällande domar? Hur ska vi kunna bevisa dessa brott och vad har rättsintygen för betydelse? Hur ska vi komma åt detta problem när vården inte vågar ta i saken och då vissa forskare förskönar denna form av tortyr?
Plats: Ryska gränd 18, Grafikens Hus
Deltagare från KI: Vanja Berggren vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.
Sjukvården investerar just nu miljarder i sin digitalisering. Vad krävs för att satsningarna ska ge verklig nytta ute i vårdens verksamheter och för patienterna?
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen Dagens Medicin"
Deltagare från KI: Robert Bränström vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Redan i förskolan sexualiseras flickor som inte får leka under samma villkor som pojkar. Flickor som blir utsatta för sexuellt våld vågar inte söka hjälp då de riskerar att bli bestraffade av sin familj. Hur påverkar det individen? Vilka psykiska konsekvenser kan det leda till?
Plats: Ryska gränd 18, Grafikens Hus
Deltagare från KI: Vanja Berggren vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.
Den självskattade psykiska ohälsan hos unga ökar. Vi är många som vill vara med och lösa detta samhällsproblem – men hur? Det har visat sig att trösklarna är låga för att höja kunskapen och rusta unga: Det går att kombinera folkbildningstradition med innovativa redskap för att möta unga där de är.
Plats: S:t Drottensgatan 12, Katolska kyrkan, "Newman/Bildascenen"
Deltagare från KI: Ullakarin Nyberg vid institutionen för fysiologi och farmakologi.
Svensk sjukvård tampas med många utmaningar tex. krav på hög tillgänglighet och kontinuitet. En väg till lösning för att minska vårdtider och reducera vårdens kostnader är att introducera ett nytt yrke, den avancerade specialistsjuksköterskan, med en fördjupad kunskap inom omvårdnad och medicin.
Plats: Strandgatan 19, "TCO landet"
Deltagare från KI: Tobias Alfvén vid institutionen för global folkhälsa.
Målsättningen är att 75% av all cancer ska upptäckas i stadie 1 inom tre år, att fler ska få tillgång till den nya diagnostiken och behandlingen inom precisionshälsa och att alla patienter och närstående ska erbjudas individanpassad cancerrehabilitering.
Plats: Strandgatan 20, "Volare Vinbar"
Deltagare från KI: Anna Martling vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Hur säkerställer vi utveckling av en jämlik, evidensbaserad precisionsmedicin av toppklass i Sverige? För att implementera ny diagnostik och behandling behövs nu ett omtag i hur vi gemensamt jobbar inom akademin, vården, industrin och politiken. Dessutom krävs bättre nationell-regional koordinering.
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Torget"
Deltagare från KI: Janne Lehtiö vid institutionen för onkologi-patologi.
Läs mer om panelsamtalet på Almedalsveckans webbplats.
Framtidens cancerbehandlingar bygger på precisionsmedicin där bland annat mRNA-teknologin kommer bli ett nytt verktyg men spännande möjligheter. Men i vilken utsträckning kommer denna utveckling att drivas i Sverige som idag är ledande inom Life Science?
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café
Deltagare från KI: Matti Sällberg vid institutionen för laboratoriemedicin.
Hälso- och sjukvården blir alltmer datadriven. En förutsättning för bättre diagnostik, vård och behandling av patienter i hela landet är att hälsodata kan delas. De rättsliga förutsättningarna utreds nu. Men hur behöver sjukvården ställa om för att vara redo?
Plats: Strandgatan 20, "Volare"
Deltagare från KI: Anna Martling vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Clara Hellner vid institutionen för klinisk neurovetenskap.
Vilken roll spelar barns rörelse för folkhälsan? Allt fler barn sitter stilla om dagarna, vilket får katastrofala effekter på folkhälsan i det långsiktiga perspektivet. Hur illa är det egentligen, och hur ska man entusiasmera fler barn till att leva fysiskt aktiva liv?
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, "Tanken, Folkhälsodalen"
Deltagare från KI: Carl Johan Sundberg vid institutionen för fysiologi och farmakologi samt prefekt vid institutionen för lärande, informatik, management och etik.
Webbsändning: https://almedalsveckanplay.info/66017
Genom att genredigera grisar försöker man skapa organ som människokroppen inte stöter bort, vilket skulle kunna lösa problemet med organbrist. Men verksamheten ställer oss inför etiska frågor. Finns det risk för att smitta överförs som kan orsaka en ny pandemi? Hur ska grisarna få ett gott djurliv?
Plats: Wallers plats 3, Creperie & Logi, Strykjärnshuset
Deltagare från KI: Annika Tibell vid institutionen för lärande, informatik, management och etik.
Läs mer om seminariet på Almedansveckans hemsida.
Vi möts dagligen av rapporter som vittnar om brist på sjuksköterskor. Detta får negativa följder för patientsäkerhet, vårdkvalitet och tillgång till hälso- och sjukvård. Forskningen visar på strategier för att behålla och rekrytera sjuksköterskor. Det är dags att agera!
Plats: Ryska gränd 18, Grafikens Hus, "Samlingssal"
Deltagare från KI: Ann Rudman vid institutionen för klinisk neurovetenskap.
Programpunkter med tema precisionsmedicin
Precisionsmedicin innebär individanpassad, mer träffsäker diagnostik och behandling med målet att rätt behandling ska ges till rätt patient i rätt tid. I år är det ett av de hetaste ämnena i Almedalen. Här listas ett urval av alla arrangemang inom temat precisionsmedicin (PDF).