Föreläsningar och seminarier BioNut Seminar Series - med Ricardo B. Maccioni

2022-06-09 11:30 - 12:30 Add to iCal
Campus Flemingsberg Jan-Åke Gustafssonsalen, Neo, Blickagången 16 och Zoom
bild på en man lite underifrån
Professor Ricardo B. Maccioni. Foto: Alvaro de la Fuente

Titel (engelsk): "The neuroimmunomodulation theory of Alzheimers disease: Impacts on its early detection and prevention"
Ett BioNut-seminarium med Professor Ricardo B. Maccioni, MD, PhD, Faculties of Medicine and Sciences, University of Chile. Chef för Laboratory of Neurosciences and Functional Medicine och Vetenskaplig ledare vid International Center for Biomedicine (ICC).

Välkomna!

"BioNut Seminar Series" är en seminarieserie där de olika gruppledarna vid Institutionen för biovetenskaper och näringslära bjuder in till och är värd för ett seminarium på utvalda torsdagar under hela året. 

Detta seminarium kommer att vara på plats i Jan-Åke Gustafssonsalen, Neo, Campus Flemingsberg. Efter seminariet serveras ett begränsat antal wraps och dryck enligt "först till kvarn"-principen.

Kort biografi – Ricardo Benjamin Maccioni MD, PhD

Prof. Ricardo B. Maccioni är en av världens mest kända forskare i neurovetenskap. Han har bidragit till att förstå etiologin, diagnosverktyg, och nya vägar för behandling av Alzheimers sjukdom (AD) baserat på hans multitarget-strategi. Hans arbete var avgörande för upptäckten av tau-protein och de modifieringar som gör tau i en patologiskt protein.

Hans upptäckter har under en 50-års period lett till neuroimmunomoduleringsteorin om AD, som etablerade en ny paradigm om patogenesen av denna förödande sjukdom, baserat på neuroinflammatoriska mekanismer som förekommer i hjärnan. I sin tur tillät hans teori honom att gå vidare hand i hand med utvecklingen av innovativa biomarkörverktyg för tidig upptäckt av AD, med en icke-invasiv undersökning. Dessutom har hans bidrag haft en markant inverkan på utvecklingen av innovativa metoder för förebyggande, såväl som förståelsen, av andra neurodegenerativa sjukdomar i hjärnan. Han är inte en trendanhängare, snarare har han gått sin egen väg. Hans upptäckter har fått brett stöd från det internationella forskarsamhället och förändrat synen på denna hjärnsjukdom, vilket öppnar nya vägar för ytterligare undersökningar av denna sjukdom.

För mer information se den engelska sidan.

Anslut på Zoom

MötesID: 658 6014 5865

Kontakt

Ivan Nalvarte Senior Forskare