Föreläsningar och seminarier Akademisk frihet och internationellt samarbete i en turbulent värld

2022-05-12 15:00 - 17:30 Add to iCal
Campus Flemingsberg Jan-Åke Gustafssonsalen, Blickagången 16 och digitalt via zoom

Var med på ett omfångsrikt hybridseminarium om internationalisering, akademisk frihet och institutionell autonomi i tider av krig, konflikter och demokratisk tillbakagång.

Två paneler med akademiker kommer att lyfta fram relevanta insikter om hur akademisk frihet förstås över hela världen, och hur vi reflekterar kring och reagerar på sanktioner mot vetenskapssamhället samtidigt som vi värnar om akademisk frihet, institutionell autonomi, internationella nätverk, och stöder dem som utsatts för krig och konflikt. Rysslands invasion av Ukraina får nu världens uppmärksamhet, men historien är full av liknande aggressionshandlingar. Från ett medicinskt universitets perspektiv är varje krig en hälsokris, som kräver vår kompetens och sätter oss på prov.

Bland paneldeltagarna hittar vi: Terence Karran, professor i högre utbildning, University of Lincoln, Cristina Russo, Director-DG Research and innovation, EU-kommissionen och Pam Fredman, ordförande för International Association of Universities. Inledningsvis kommer vice ordföranden för International Science Council, Anne Husebekk att ge oss en överblick över tillståndet för akademisk frihet.

Seminariet hålls på engelska.