Publicerad: 2023-09-07 16:01 | Uppdaterad: 2023-09-19 10:43

BiotechBuilders Award 2023 går till Anders Tegnell

Anders Tegnell
Anders Tegnell. Foto: Folkhälsomyndigheten.

Den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell har tilldelats BiotechBuilders Award 2023 för sin insats under pandemin 2020-2023. Priset delas ut av den ideella föreningen Stockholm BiotechBuilders, som KI är partner till och som verkar för att stärka den svenska life science-sektorn.

- Vi är väldigt glada över att kunna ge Anders Tegnell ett erkännande för hans ståndaktiga insats under pandemin, säger Carl Johan Sundberg, prefekt och professor på KI samt initiativtagare och ordförande för Stockholm BiotechBuilders.

- Det är en jättestor ära och extra roligt att just ni uppmärksammat detta och inte bara de vanliga aktörerna i hälso- och sjukvården, säger Anders Tegnell.

Motiveringen lyder:

För oss är han mest känd från TV, där han stod stadig under coronapandemin. Han blev mycket omtyckt men samtidigt starkt ifrågasatt när pandemin blåste över världen som starkast. Trots all uppmärksamhet lyckades han stå stadig i mediablåsten och levererade ett genomtänkt och sammanhängande budskap trots begränsad information. Anders Tegnell har troligen inspirerat mängder av studenter till att vilja bli smittskyddsläkare.

ANders Tegnell Biotechbuilders

BiotechBuilders Award

Bakom BiotechBuilders Award står den ideella föreningen Stockholm BiotechBuilders Association, som samlar forskare, beslutsfattare och ledare från det medicinska näringslivet med syftet att stärka den svenska life science-sektorn. Priset som delas ut under föreningens årliga konferens går till individer som tar sig an utmaningar, överkommer hinder och därigenom gör betydande insatser för branschen och framtidens forskning.