Föreläsningar och seminarier Allergi mot mat - kan det vara farligt?

2019-11-12 17:30 - 18:30
Södersjukhuset Aulan (hiss C, plan 6)

Hur vet du att du är allergisk? Vad finns det för olika tekniker idag för att ställa rätt diagnos och hur ska allergierna behandlas? Forskaren och barnallergologen Caroline Nilsson vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Institutionen för Klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS) berättar och svarar på frågor.

Caroline Nilsson

Det finns modetrender för mat, vilka livsmedel du ska äta och vilka som är upplevda som farliga. Många, upp till 25-30 procent av befolkningen, upplever att de själva eller deras barn har en allergi/överkänslighet mot mat. Men när patienter får testäta maten (så kallade provokationer), reagerar bara cirka 5-8 procent av barn och 2-5 procent av vuxna med allergiska reaktioner. Idag finns mer kunskap för att urskilja ”äkta” matallergi (som kan leda till allergiska reaktioner från hela kroppen) från till exempel korsreaktioner med pollen som ger besvär i mun och svalg.

Caroline Nilsson har många års erfarenhet av matallergi både från patientnära arbete och forskning. Hon har startat ett kunskapscenter kring matallergi för barn på Sös, på uppdrag av Region Stockholm. Centret ska höja kunskapsnivån om matallergi i sjukvården men också verka för egenvårdsutbildningar för barn med matallergi och deras föräldrar.

Inom forskningen leder Caroline ett flertal studier kring att förbättra allergidiagnostiken för matallergiker och undersöker hur bland annat allergier och infektioner som liten påverkar hälsan 20 år senare, som ung vuxen. Hon är också ansvarig för Sveriges hittills enda genomförda studier kring att bota jordnötsallergi med så kallad oral immunoterapi.

Moderator: Fredrik Stenius, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

Föreläsningen är gratis och öppen för allmänheten. Smörgås serveras, först till kvarn.

Ingen föranmälan, varmt välkomna!

Caroline Nilsson Anknuten till Forskning